Patatesin kabuğunu yıllarca çöpe attık! Meğer her şey için bir faydası varmış

Birçok tarif için patates dahil olmak üzere sebzeleri kabuğundan ayırırız. Attığınız patates kabuklarını çeşitli yemekler için kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu sayede hem israfı önlemiş hem de patatesin kabuğundaki faydalardan yararlanmış olacaksınız.

PATATES KABUKLARI GALETA UNU OLARAK KULLANILIR

Kroket, köfte, balık köftesi gibi galeta unu gerektiren birçok yemeği patates kabukları kullanarak yapabilirsiniz. Hazırlık aşamasında yapılması gereken tek şey ekmek kırıntıları yerine aynı oranda patates kabuğu kullanmak.

Patates kabuklarını kullanışlı hale getirmek için mutfak robotundan geçirerek yulaf boyutuna ulaşmasını sağlayın. Çok fazla küçültmediğinizden emin olun. Bu sayede lezzetli ve pratik bir yemek hazırlayabilirsiniz.

PATATES PÜRESİ YAPIN

Patates kabukları soyulduktan sonra ne kadar artık gibi görünse de eklendiği yemeğe bir lezzet katar. Patates püresi yaparken kabukları iyice temizledikten sonra pürenin içine ilave edebilirsiniz.

KOMPOST YAPILABİLİR

Yemek tüyolarının yanı sıra patates kabukları kompost yapımında fazlasıyla verimli olabilir. Kabukların yeterince ince olması, komposttaki sıcaklıkla birleşince hızlı bir ayrışma sağlar. Toprağın daha sağlıklı ve verimli olması için patates kabuklarını biriktirerek kompost yapımında kullanabilirsiniz.

ATIŞTIRMALIKLAR HAZIRLAYIN

Patates kabukları ince soyulmuş olduğundan atıştırmalık olarak tüketilmeye çok uygundur. Evinizde zararlı maddelerden kaçınarak sağlıklı bir cips, kraker hazırlayabilirsiniz.

Kabukları tuz, karabiber, peynir, baharatlar, kırmızı biber, sarımsak ve daha birçok farklı alternatifle karıştırabilirsiniz. Ardından 180°’de 10 dakika fırınlamak yeterli olur.

Çıtır çıtır cips hazırlamak için kabukları dilediğiniz gibi parçalara bölebilir, baharatlarla karıştırabilirsiniz. Aynı zamanda salata ve çorbalara dahil ederek lezzetli bir öğün tüketebilirsiniz.

ÇORBA YAPILIYOR

Patates kabuğundan sağlıklı ve lezzetli bir çorba veya sebze suyu hazırlamak için farklı sebze kabuklarıyla birleştirebilirsiniz. Havuç kabuğu, kereviz yaprağı, soğan kabuğu gibi sebzeler pişirildiğinde oldukça faydalı bir karışım ortaya çıkar.

Patates kabuğundan çorba yapmak için soğan ve sarımsak ekleyip 15 dakika birlikte pişirebilirsiniz. Ardından çorbayı blenderdan geçirebilirsiniz. Kısık ateşte bir süre daha pişirdikten sonra krema, tuz ile aromasını değiştirebilirsiniz.

PATATES NİŞASTASI HAZIRLAYIN

Patates unu veya nişastası birçok yemek için kullanılabilir. Evde elde etmek ise arta kalan patates kabukları sayesinde oldukça basit. Hafif şeyler tüketmek isteyenler genellikle bunu tercih edebilir.

Patates ununu satın almak yerine evdeki patates kabuklarından un elde edebilirsiniz. Un elde etmek için kabukları önce haşlayıp ardından ezip kurutma işlemine geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir