Çanakkale Boğazı’nda tespit edildi! ‘Durumu yakından takip ediyoruz’

Çanakkale Boğazı’nda Müsilaj Yeniden Görülmeye Başlandı

Çanakkale Boğazı’nda 2020 yılında etkili olan müsilaj, tekrar ortaya çıkmaya başladı. Boğazın bazı noktalarında az miktarda müsilaj görülmesi özellikle balıkçılar arasında endişeye neden oldu. Güney Marmara’da balıkçıların avlanmada zorluk yaşadığını belirten ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, müsilajın sebebinin yüksek deniz suyu sıcaklığı olduğunu açıkladı.

Yaklaşık 45 gün önce müsilajın tekrar ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Büyükateş, “Özellikle Güney Marmara’dan yoğun bilgi akışı alıyoruz. Balıkçılar, ağlarını çekemediklerini ve müsilajın ciddi bir sorun oluşturduğunu bize bildirdiler. 2020 yılındaki zorlu süreçten sonra bu durumu projelerle ve düzenli takiplerimizle izliyoruz. Şu anda su sıcaklıkları 13 derece ve üzerinde. Müsilajı oluşturan fitoplanktonik organizmalar, uygun koşullarda hızla çoğalıyor. Yeterli ışık, sıcaklık ve durgun su koşulları, bu organizmaların proliferasyonunu artırıyor. Eğer rüzgar ya da akıntı etkisi olmazsa yüzeyde birikmeler meydana geliyor” dedi.

‘Durumu Yakından Takip Ediyoruz’

Müsilajın genellikle eylül ve ekim aylarında ortaya çıkmaya başladığını belirten Prof. Dr. Büyükateş, “Meteorolojik faktörlerin düzenlenmesiyle müsilaj sistemi azaltılabilir. Ancak şu anda deniz suyu sıcaklıkları yüksek ve güneşlenme süresi uzun. Yağışlarla birlikte yüzeysel akışlar sonucu sisteme azot ve fosfor gibi besin elementleri taşınıyor. Tarımsal alanlardan gelen akışlar da bu durumu tetikliyor. Kirlilik oranı, küresel iklim değişikliği ve mevsimsel kaymalar da bu süreci etkiliyor. Şu an durumu yakından takip ediyoruz. Panik yapmak için erken. Sıcaklıkların 9 santigrat derece ve altına düşmesini bekliyoruz. Su sıcaklığının düşmesiyle organizmaların aktivitelerinde azalma olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir